Ons lichaam en onze geest spreken elk een eigen taal, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je brein functioneert pas optimaal wanneer je lichaam in een staat van rust is. In mijn werk neem ik daarom beide mee. En geef ik naast trainingen en coaching, ook Yin Yoga.

Wat je op de yogamat tegenkomt, is zo’n mooie metafoor voor het leven. Yin Yoga werkt therapeutisch, zonder dat daar woorden aan te pas komen. Het kalmeert je zenuwstelsel en toont je je onbewuste patronen. Het leert je je grenzen te verkennen, op te zoeken en te ontspannen in de weerstand. Het geeft ruimte aan dat wat ruimte nodig heeft en brengt je weer terug thuis bij jezelf.

De verbinding tussen​

Yoga, training en coaching?​

In yoga wordt je lichaam en beweging gebruikt als ingang naar meer (zelf)bewustzijn. Daarnaast geven de wijsheden uit de eeuwenoude geschriften van de yogi’s, verdieping aan al het werk dat ik doe. De yogafilosofie gaat namelijk ook over het vinden van balans en harmonie. Zowel in jezelf als met de wereld om je heen. Yoga betekent dan ook verbinding. Het is een pad naar mentale helderheid, zelfbeheersing en – volgens sommigen – verlichting.

De yogi’s spraken eeuwen geleden interessant genoeg ook al over:

  • Hoe in harmonie te leven met constante verandering;
  • De zin van ons bestaan;
  • De connectie tussen lichaam en geest;
  • Je ware zelf leren kennen;
  • Hoe om te gaan met de dualiteiten van het leven.

Laat dat nu precies onderwerpen zijn, die in coaching en trainingen ook aan bod komen. Alle drie:

  • Draaien om zelfontwikkeling;
  • Helpen om je (eigen of organisatie-)systeem tot rust te brengen;
  • Worden soms als ‘zweverig’ bestempeld;
  • Bieden richting in werk of leven;
  • Helpen patronen te herkennen en doorbreken;
  • Geven je een nieuwe manier om naar jezelf en de wereld te kijken.

Yoga & burn-out

Yoga helpt bij preventie en herstel

 Uit onderzoek blijkt dat burn-outs niet zozeer ontstaan door stress, maar het niet herstellen daarvan. In onze Westerse maatschappij staan we vaak continu ‘aan’. We moeten presteren, deadlines halen of meegaan in de waan van de dag. Het ene deel van ons zenuwstelsel maakt dit mogelijk: het sympathisch zenuwstelsel. Ook wel bekent van de overlevingsreacties zoals fight, flight, freeze of faun. Het helpt ons om uit bed te komen of een auto te ontwijken wanneer dit nodig is. Heel nuttig dus, maar zeker niet continu. Wanneer acute stress zich omzet in chronische stress kan het allerlei problemen veroorzaken, zoals burn-outs.

Met Yin Yoga geef je je lichaam de kans om te herstellen van stress. Je activeert het parasympathische zenuwstelsel. Onze staat van rust, ofwel ‘rest & digest’. Je spijsvertering komt op gang, je hartslag, bloeddruk en cortisol verlagen en je voelt je weer tevreden. Met regelmaat yoga, mindfulness of meditatie beoefenen heeft een wetenschappelijk bewezen effect op je gezondheid én functioneren. Alsof je even op vakantie gaat, maar dan elke week of elke dag een kort moment.

Je lijf weet interessant genoeg het verschil ook niet tussen stress van externe factoren of je eigen gedachten. Yoga helpt je weer in je lijf te komen en niet op te gaan in je gedachtestroom. Je leert er met een afstand naar kijken, wat stress verlagend werkt. Het geeft dus de mogelijkheid tot herstel en het doorbreken van de (soms onbewuste) cirkel van stress.

Om deze reden geef ik zowel privéles, groepslessen en bedrijfsyoga. Waarbij een combinatie met een inhoudelijke training ook mogelijk is. Grow & Relax.

Joyce_38 kleiner

All our issues are in our tissues

Waarom werken met het bindweefsel?

Bij stress, trauma of een hoge ademhaling kan bindweefsel verharden of verkleven: spanning en emoties worden in het lichaam vastgezet. Met Yin Yoga rek je het bindweefsel, waar ook meridianen (energiebanen) doorheen lopen. Zo kan je vastzittende energie en emoties weer vrij laten stromen. Dit geeft ontspanning op een hele diepe laag. Wat onbewust vastzat, komt weer los.

Daarnaast verbindt en omhult ons bindweefsel (fascia) al onze organen, spieren, botten en gewrichten. Het stuurt informatie naar alle cellen en zorgt ervoor dat alles soepel samenwerkt. Het zijn verschillende lagen onder de huid, die onderling met elkaar verbonden zijn. Als die lagen soepel over elkaar heen bewegen, kan je als mens ook soepel bewegen. Het geeft dus vrijheid in lijf en geest.

Yin Yoga als zelfonderzoek

 

Yin Yoga geeft je de kans jezelf te observeren en nieuwe patronen aan te leren. 

Waar Yang Yoga zich richt op spieren en dynamische beweging, richt Yin Yoga zich op het bindweefsel. Dit heeft tijd nodig, waardoor houdingen langer worden vastgehouden. 

Deze vertraging creëert ruimte voor zelfonderzoek:

Wat is mijn grens en hoe verhoud ik mij daartoe?

Hoe ga ik om met weerstand?

Volg ik mijn eigen gevoel of laat ik me leiden door anderen?

Waar is mijn aandacht en wil ik ook dat hij daar is?



Terug thuiskomen bij jezelf: dat is waar mijn werk in essentie over gaat. Terug naar jouw natuurlijke staat van rust en verbondenheid, die ook altijd in jou aanwezig is.

“What you seek, is seeking you.” – Rumi